Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Zώντας με φωνές στη φιλοσοφία, στην τέχνη, στην καθημερινότητα. Δύο κείμενα σε διάλογο. (αφιέρωμα στον ήχο)

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του δικτύου σας καλούμε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, στις 20:00, στο TWIXTlab, Εμπεδοκλέους 19, Παγκράτι (πλ. Βαρνάβα), όπου το βιβλίο “Ζώντας με φωνές-50 ιστορίες ανάρρωσης” (“Living with voices: 50 stories”) των Marius Romme, Sandra Escher, Jacqui Dillon, Peter Bullimore, Mervyn Morris παρουσιάζεται σε διάλογο με το κείμενο της Αθηνάς Μιράσγεζη «Η τρέλα ως τεχνική στη φιλοσοφία και στην τέχνη». Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ε.Ρίκου.


Περιλήψεις



Ζώντας με φωνές –Χαράζοντας διαδρομές ανάρρωσης και κοινωνικής χειραφέτησης

Λυκούργος Καρατζαφέρης & Μαρίνα Λυκοβουνιώτη (μέλη του δικτύου Hearing Voices Network)

“Πρόκειται για μια καινοτόμα ανάλυση της εμπειρίας των φωνών πέρα από το νοσολογικό μοντέλο, αποτέλεσμα της αποδοχής τους και της νοηματοδότησης τους. Η μελέτη των 50 ιστοριών συγκροτεί ένα τεκμήριο επιτυχημένης προσέγγισης προκειμένου να δουλέψει κανείς με τις φωνές. Το βιβλίο επισημαίνει επίσης ότι είναι εφικτό να υπερνικήσει κανείς τα προβλήματα που σχετίζονται με τις φωνές και να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του. Δείχνει ένα μονοπάτι ανάρρωσης δουλεύοντας με τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ακούνε φωνές δηλαδή τις απειλές, τα συναισθήματα αδυναμίας, το άγχος ότι τρελαίνεσαι και τους βοηθά να επιστρέψουν στα συναισθήματά και την πνευματικότητά τους ώστε να υλοποιήσουν τα όνειρά τους.



Η τρέλα ως τεχνική στη φιλοσοφία και στην τέχνη.

Αθηνά Δ. Μιράσγεζη (διδάσκει φιλοσοφία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο)

Γνωρίζουμε πολλές περιπτώσεις όπου η τρέλα διέλυσε ένα καλλιτεχνικό έργο, και μια περίπτωση όπου διέλυσε ένα φιλοσοφικό έργο. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που το έστησε; Η ερώτηση είναι διπλή: Εάν ήταν εκείνη που το έστησε πριν το διαλύσει· εάν έστησε άλλα χωρίς να τα διαλύσει. Εάν η απάντηση είναι καταφατική, η ερώτηση που θα πρέπει να θέσουμε θα είναι, ποια είναι η τεχνική της τρέλας; Ποιανού βήματα ακολουθεί; Τα πράγματα περιπλέκονται αν εξετάσουμε στην ίδια κατηγορία τέχνη και φιλοσοφία. Γιατί αν η τέχνη δικαιωματικά ανήκει στο ασυνείδητο, η φιλοσοφία είναι παιδί του ορθολογισμού.



Για την κάλυψη των αναγκών του χώρου θα υπάρξει είσοδος 2 ευρώ.

Πληροφορίες για το Twixtlabhttps://twixtlab.wordpress.com/about-2/
και για την πρόσβαση σε αυτό: https://twixtlab.wordpress.com/contact/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου