Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΜΥΝΗΜΑ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του δικτύου

Ενόψει και της νέας χρονιάς το δίκτυο των Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές επιθυμεί να ανοιχτεί στην κοινότητα, να διευρύνει τις συνδέσεις του και να δημιουργήσει νέες σχέσεις. Ο τελευταίος χρόνος, μετά το Παγκόσμιο συνέδριο της Θεσσαλονίκης, μας έδειξε τη σημασία που έχει να μένουμε ανοικτοί στις διαφορετικές προσεγγίσεις γύρω από την εμπειρία των φωνών και της παράνοιας. Επιπλέον έχουμε συνειδητοποιήσει πως υπάρχουν άνθρωποι σε διάφορα μέρη που επιθυμούν “να κάνουν κάτι αλλά δεν ξέρουν τι”, όπως και αρκετοί που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με άλλους που συμμερίζονται παρόμοιες ανησυχίες και ενδιαφέροντα.
Στις τελευταίες μας συναντήσεις μιλήσαμε αρκετά για “τα όσα συμβαίνουν εκεί έξω” και διαπιστώσαμε πως είναι σημαντικό να ανοίξουμε κι εμείς τις επιθυμίες μας και να ζητήσουμε τη συμμετοχή και συνδρομή σας για μια σειρά από ζητήματα. Ίσως έτσι συναντηθούμε με δικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Οι θεματικές που κυρίως συζητήθηκαν αφορούν:
Μεταφράσεις άρθρων, βιβλίων, ενημερωτικών κειμένων και υποτιτλισμούς βίντεο. Όπως πιθανόν γνωρίζετε ήδη το δίκτυο έχει ξεκινήσει από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του μια προσπάθεια για τη δημιουργία σχετικής βιβλιογραφίας στα ελληνικά. Η συγκεκριμένη παράμετρος είναι εξαιρετικά σημαντική ειδικά λόγω του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των άμεσα ενδιαφερομένων, ανθρώπων με εμπειρία φωνών και ασυνήθιστων πεποιθήσεων δε γνωρίζουν αγγλικά. Όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια ας μας στείλουν ένα σχετικό mail με στοιχεία επικοινωνίας
Δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας. Μέσα στους στόχους του δικτύου είναι η δημιουργία νέων ομάδων στο λεκανοπέδιο είτε μέσα είτε εκτός δομών ψυχικής υγείας. Για το χαρακτήρα και τη λειτουργία των συγκεκριμένων ομάδων υπάρχει πλούσια εμπειρία ενώ μπορείτε να βρείτε και σχετικές πληροφορίες στο:
Για το σκοπό αυτό προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα η πραγματοποίηση ενός σεμιναρίου για όσους και όσες ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια ομάδα αυτοβοήθειας στην περιοχή τους.
Διεξαγωγή σεμιναρίων και παρουσιάσεων του δικτύου και σε άλλους χώρους. Αυτό χρειάζεται να γίνει για δυο κυρίως λόγους. Από τη μια δεν έχουν όλοι και όλες τη δυνατότητα να φτάνουν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει η ανάγκη δικτύωσης (άμεσα ενδιαφερομένων, συγγενών και επαγγελματιών) και σε άλλες περιοχές. Από την άλλη, όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, ο χώρος που μας φιλοξενεί παρουσιάζει δυσκολίες στη διαχείριση του (υπόγειο με υγρασία) και φυσικά δεν είναι ο πλέον κατάλληλος για να στεγάζει τις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια που οργανώνουμε. Για το λόγο αυτό όποιος/α έχει να προτείνει κάποιο χώρο που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν επόμενες εκδηλώσεις του δικτύου ας μας στείλει σχετικό ενημερωτικό. Επίσης είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε μορφές εκδηλώσεων και σε άλλες περιοχές της Αθήνας (παρουσίαση βιβλίου, σεμινα΄ρια, συμμετοχή σε συζήτηση κτλ)
Αναστοχασμός πάνω στη δουλειά μας – η χρήση της συνέντευξης του Maastricht. Υπάρχει ανάγκη όσοι και όσες δουλεύουν με ανθρώπους με εμπειρία φωνών, παράνοιας και άλλων ασυνήθιστων εμπειριών και συμμερίζονται παρόμοιες ανάγκες και αρχές, είτε είναι επαγγελματίες είτε όχι, να έρθουν σε επαφή και να (ανα)στοχαστούν πάνω στη δουλειά τους. Αυτή η ενότητα θα αποτελέσει επίσης έναν άξονα που φιλοδοξούμε να κινηθούμε από το νέο χρόνο παράλληλα με τη δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας.
Ψυχοθεραπευτική στήριξη μελών δικτύου. Υπάρχουν μέλη του δικτύου τα οποία επιθυμούν να λάβουν ψυχοθεραπευτική υποστήριξη, η οποία στα πλαίσια που έχουν βρεθεί είτε δεν επαρκεί (καθώς συχνά προτείνεται αποκλειστικά φαρμακοθεραπεία) είτε δεν μπορεί να συνεχιστεί λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Αναζητούμε ανθρώπους που θα ήθελαν να δουλέψουν μαζί τους μιας και οι δυνατότητές μας δεν επαρκούν.
Μεταφράσεις, δημιουργία νέων ομάδων, διασύνδεση επαγγελματιών, ψυχολογική υποστήριξη και αναζήτηση νέων χώρων για τις εκδηλώσεις μας αποτελούν πέντε βασικές θεματικές που θα εστιάσουμε το επόμενο διάστημα. Περιμένουμε ένα mail από όσους/ες ενδιαφέρονται σε πρώτη φάση για την ενίσχυση της ομάδας μεταφράσεων, για το συντονισμό ομάδων αυτοβοήθειας και τέλος για προτάσεις για πιθανούς χώρους που θα μπορούσαν να μας φιλοξενήσουν. Κάθε άλλη ιδέα, σχόλιο ή πρόταση είναι ευπρόσδεκτη.

Με εκτίμηση
Η διαχειριστική ομάδα του δικτύου
“Ακούγοντας Φωνές”

Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου