Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Αυξάνεται ραγδαία η πιθανότητα εμφάνισης ψυχικής πάθησης, αν νοσούν τα αδέρφια

από yolife




Έως και 20πλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια ψυχική ασθένεια, εάν τα αδέρφια τους νοσούν.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών. Μήπως όμως η ψυχική υγεία των αδερφών μας παίζει μεγαλύτερο ρόλο;

Διεθνής μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Νευροψυχοφαρμακολογίας του Ευρωπαϊκού Κολεγίου στη Βενετία έδειξε πως οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος μία ψυχική πάθηση πολλαπλασιάζονται όταν κάποιο από τα αδέρφια του έχει ήδη εκδηλώσει μία διαταραχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μετρήσεις που έκαναν επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και το Ισραήλ εάν κάποιος πάσχει από σχιζοφρένεια, τότε τα αδέρφια του έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση αυτή. Ταυτόχρονα, οι πιθανότητες να εμφανίσουν σχιζοσυναισθηματική διαταραχή οχταπλασιάζονται ενώ για την διπολική διαταραχή εικοσαπλασιάζονται.

Και στην διπολική διαταραχή, οι πιθανότητες να εκδηλωθούν και στα αδέρφια παρόμοια συμπτώματα ή άλλες ψυχικές ασθένειες τετραπλασιάζονται. Γενικότερα, το θέμα της κληρονομικότητας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική υγεία, αλλά φαίνεται πώς η αδερφική σχέση περνάει στην πρώτη θέση. Αξίζει να αναφέρουμε πώς 1 στους 4 ανθρώπους στην Ευρώπη νοσεί από κάποια ψυχική πάθηση, είτε ήπιας μορφής είτε πιο σοβαρής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου