Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Η αυτοκτονία ενός διαφορετικού παιδιού: ένα έγκλημα της κοινωνίας (pics)

από sdna

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης ο 17χρονος Άλαν ήταν πιστός στο ραντεβού με την ψυχολόγο του. Ήταν πολύ στεναχωρημένος. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, παραμονή Χριστουγέννων, αυτοκτόνησε.

Η αυτοκτονία ενός διαφορετικού παιδιού: ένα έγκλημα της κοινωνίας (pics)

Στις αρχές Δεκεμβρίου μπήκε σε κλινική καθώς διαγνώστηκε με κατάθλιψη βαριάς μορφής. Για πολλοστή φορά ήταν θύμα bullying στο σχολείο του, λόγω της εμφάνισής του. «Άλαν, έχεις και στήθος;» ήταν το «αστείο» των συμμαθητών του.  Από τα 14 του οι λεκτικές, και όχι μόνο, επιθέσεις ήταν η καθημερινότητά του. Ήταν ο λόγος που άλλαζε συχνά σχολεία, αλλά όπου κι αν πήγαινε η συμπεριφορά ήταν ίδια. Βρισιές χυδαίες, επειδή ήταν διαφορετικός. 

Τρία χρόνια μάζευε μέσα του. Δεν απάντησε ποτέ. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, πήρε πολλά χάπια, ήπιε και λίγο αλκοόλ και βυθίστηκε για πάντα στη σιωπή. 

«Θέλω να πω την ιστορία του γιου μου για να μη συμβεί ποτέ ξανά σε άλλο παιδί κάτι παρόμοιο. Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό το έγκλημα. Ο γιος μου δεν αυτοκτόνησε, ήταν θύμα δολοφονίας της κοινωνίας. Ήταν η θυσία του επειδή υπήρξε διαφορετικός». Είναι τα λόγια της Εστέρ, μητέρας του Άλαν, του αγοριού που αιτοκτόνησε στις 24 Δεκεμβρίου στη Βαρκελώνη, είκοσι ημέρες από τότε που έγινε ο πρώτος ανήλικος που άλλαξε ταυτότητα επιλέγοντας να αλλάξει φύλο. 


«Διάλεξε το Άλαν, επειδή είναι το αντίστροφο του Νάλα. Είναι η γάτα μας. Η καημένη τον ψάχνει όλες αυτές τις μέρες» λέει κλαίγοντας η Εστέρ. «Ήταν ένα πολύ ευαίσθητο παιδί. Ήθελε πολύ να βοηθά αυτούς που είχαν ανάγκη, έκανε παρέα με παιδιά αυτιστικά, με παιδιά που είχαν σύνδρομο Ντάουν.

Ένιωθε και ο ίδιος ιδιαίτερος. Από μικρός ήταν διαφορετικός στην εμφάνιση και στα 14 είπε ανοικτά ότι τον τραβούσε το ίδιο φύλο. Στο σχολείο τον έλεγαν π@@@@η και διάφορα τέτοια.  Στο σχολείο του έλεγαν ότι δεν μπορούσε να πηγαίνει στις τουαλέτες των αγοριών, αλλά ούτε και σε αυτές των κοριτσιών. Του έκαναν την καθημερινότητα ανυπόφορη. Τον έσπρωχναν και τον κλωτσούσαν. Τον πετούσαν από τις σκάλες. Του σήκωναν τη μπλούζα και του κατέβαζαν το παντελόνι για να δουν τα γεννητικά του όργανα» συνεχίζει την αφήγησή της η Εστέρ. 


«Οι καθηγητές στο σχολείο άργησαν πάρα πολύ να αντιδράσουν. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο παράπονο, κατάλαβαν από την αρχή τι συνέβαινε με το παιδί μου. Από την άλλη, γνωρίζουν ποιος είναι ο νταής, ποιος είναι το αφεντικό στο σχολείο. Και γνωρίζουν ότι αυτός που είναι διαφορετικός πάντα γίνεται θύμα. Γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για τον βοηθήσουν, αλλά για ποιο λόγο αποφεύγουν να ρωτούν τα παιδιά αν τους έχει κάνει κακό κάποιος συμμαθητής τους; Στις 21 Δεκεμβρίου είχαμε ραντεβού με τον διευθυντή του σχολείου, αλλά δεν πήγαμε διότι ο Άλαν έπρεπε να δει τον ψυχολόγο. Είχαμε προγραμματίσει νέα συνάντηση για τις 11 Ιανουαρίου. Και δείτε τι έγινε...». 

(Απόδοση από σημερινό ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El Mundo)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου