Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Ποδοσφαιριστές: άγχος, πίεση, κατάθλιψη

από sdna

Έρευνα σχετικά με το ποσοστό των ποδοσφαιριστών που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα έδωσε στη δημοσιότητα η FIFPro.

Δοξα, φήμη, δημοσιότητα, χρήματα... Όχι για πάντα και όχι για όλους τους ποδοσφαιριστές. Πίσω από την λαμπερή βιτρίνα των μεγάλων σταρ της «στρογγυλής θεάς» υπάρχει μια πραγματικότητα διαφορετική. Ποδοσφαιριστές εν ενεργεία και παλαίμαχοι συμμετείχαν στην έρευνα που πραγματοποίησε η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών. Κύριο συμπέρασμα είναι ότι οι παίκτες είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη από τον γενικό πληθυσμό.

Συγκεκριμένα ποσοστό που φτάνει το 38% από 607 εν ενεργεία ποδοσφαιριστές και 35% από 219 ποδοσφαιριστές που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Άλλα συμπτώματα είναι οι διαταραχές ύπνου, η δυσφορία και η κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, οι εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν υποστεί δύο ή τρεις σοβαρούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της καριέρας τους είναι δύο με τέσσερις φορές πιο επιρρεπείς σε ψυχικές διαταραχές από τους συμπαίκτες τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την διετία 2013-2015 σε 11 χώρες και σε παίκτες με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη. «Για να βοηθηθούν οι "ασθενείς" θα πρέπει να υπάρξει ειδική φροντίδα και από τις ομάδες τους» τόνισε ο γιατρός της FIFPro, Βίνσεντ Γκούντεμπαρζ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου