Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις...

από sdna

Σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια ο Ρασίντι Γεκινί «έφυγε» στα 48 του χρόνια παλεύοντας για καιρό με την κατάθλιψη. Το SDNA ρίχνει φως σε ένα θέμα που ταλαιπωρεί περισσότερο από όσο πολλοί πιστεύουν το ποδόσφαιρο, οδηγώντας στο πρόσφατο παρελθόν παίκτες ως την αυτοκτονία.


Ο Γεκινί, που πέρασε ένα μικρό διάστημα και από τον Ολυμπιακό, είχε αφήσει εκείνο το αλησμόνητο στιγμιότυπο με τον πανηγυρισμό του κατά την επίτευξη του πρώτου γκολ της Νιγηρίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, εκείνο του 1994 στις ΗΠΑ. Σκόραρε και πιάνοντας τα δίχτυα «έσπασε» σε λυγμούς, δείγμα των έντονων συναισθημάτων που μπορεί να προσφέρει το ποδόσφαιρο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Όμως, 18 χρόνια αργότερα ο Νιγηριανός επιθετικός θα «έφευγε» από τη ζωή στα 48 του χρόνια, έχοντας αποχωρήσει από το προσκήνιο. Κανείς δεν γνώριζε εις βάθος το πρόβλημά του, πέραν κάποιων δημοσιευμάτων που είχαν βγει από το 2011 στην πατρίδα του. Η υγεία του Γεκινί, από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν το 2011 τα ψυχολογικά προβλήματα από τα οποία έπασχε, επιδεινώθηκε ραγδαία και μέσα σε ένα χρόνο έφτασε στον θάνατο. Τότε ήρθαν στην επιφάνεια και τα ακριβή προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και τα οποία είχαν να κάνουν με διπολική διαταραχή και κατάθλιψη.


Η κατάθλιψη οδήγησε σε αυτοκτονίες

Το πρόβλημα της κατάθλιψης βρίσκεται γύρω μας στην κοινωνία, σε περιπτώσεις που ούτε καν φανταζόμαστε. Κατ' επέκταση, το ποδόσφαιρο, ως κοινωνικό φαινόμενο, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα της κατάθλιψης στην εσωτερική ψυχική υγεία ποδοσφαιριστών ήταν τόσο έντονα που τους οδήγησε μέχρι την αυτοκτονία.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια τα παραδείγματα αυτοκτονιών ήταν αρκετά και έφεραν στην επιφάνεια ένα θέμα που πολλοί αγνοούσαν. Τον Νοέμβριο του 2009, ο 32χρονος τερματοφύλακας του Ανόβερο, Ρόμπερτ Ένκε, παλεύοντας συνολικά έξι χρόνια με την κατάθλιψη, «λύγισε». Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η απώλεια της κόρης του. Συνέπεια, να βάλει ένα τραγικό τέλος στη ζωή του πέφτοντας στις ράγες του σιδηρόδρομου.


Ακριβώς δύο χρόνια αργότερα, ο τεχνικός της Εθνικής Ουαλίας και πρώην ποδοσφαιριστής, Γκάρι Σπιντ, αποφάσισε επίσης να προχωρήσει στην αυτοκτονία στα 42 του χρόνια, σοκάροντας ολόκληρη τη Βρετανία. Ο Σπιντ κρεμάστηκε στο σπίτι του. Αιτία αποτέλεσε και στην περίπτωσή του η χρόνια μάχη του με την κατάθλιψη, κάτι που αποκάλυψε η αδερφή του ενάμιση χρόνο αργότερα. Ο Σπιντ ποτέ δεν είχε βγάλει προς τα έξω το θέμα που αντιμετώπιζε. Ποτέ δεν είχε μιλήσει γι' αυτό, φοβούμενος ίσως τον στιγματισμό. Ποιος θα περίμενε ένας προπονητής διεθνούς επιπέδου να πέσει σε αυτό το σκοτεινό τούνελ, θα σκεφτεί κάποιος αφελής. Κι όμως...


Επιπλέον, μόλις το περσινό καλοκαίρι, ο 33χρονος Γερμανός αμυντικός Αντρέας Μπίρμαν με καριέρα στη Χέρτα, στην Ουνιόν Βερολίνου και στη Ζανκτ Πάουλι, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του υποφέροντας από κατάθλιψη. Μάλιστα, μερικές μέρες μετά την αυτοκτονία του Ένκε το 2009, ο Μπίρμαν είχε βγει δημόσια αποκαλύπτοντας την εσωτερική του πάλη με την κατάθλιψη. Ο Γερμανός ποδοσφαιριστής είχε προχωρήσει γράφοντας ένα βιβλίο με τίτλο «Κατάθλιψη: Κόκκινη Κάρτα», στην οποία γνωστοποιούσε το πρόβλημά του. Μάλιστα πριν «φύγει» από τη ζωή, ο Μπίρμαν είχε πραγματοποιήσει τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες αυτοκτονίας.

Οι Καρλάιλ και Κόλιμορ δεν φοβήθηκαν να μιλήσουν

Στην Αγγλία, χώρα όπου το ποδόσφαιρο αποτελεί τρόπο ζωής, η αυτοκτονία του Γκάρι Σπιντ εξ αιτίας της κατάθλιψης που τον ταλαιπωρούσε, αποτέλεσε αφορμή προκειμένου να διαπιστωθεί το πραγματικό μέγεθος του θέματος. Οι πρώην ποδοσφαιριστές, Κλαρκ Καρλάιλ και Σταν Κόλιμορ βγήκαν και μίλησαν ανοικτά για την κατάθλιψη που αντιμετώπιζαν. Ο Καρλάιλ, που αποτελεί τον πρόεδρο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στην Αγγλία, αποκάλυψε μάλιστα πως σε ηλικία 21 ετών, όντας ποδοσφαιριστής της ΚΠΡ, είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει, παρά τις ανέσεις που του πρόσφερε το πολύ καλό συμβόλαιο που είχε υπογράψει. Ο Καρλάιλ με σοκαριστικό τρόπο περιέγραψε το γεγονός ότι κατανάλωσε έναν μεγάλο αριθμό από χάπια με ένα κουτί μπύρας, αλλά η έγκαιρη μεταφορά του στο νοσοκομείο τον έσωσε από τον θάνατο.


Ο πρώην παίκτης των Νότιγχαμ Φόρεστ, Λίβερπουλ και Άστον Βίλα, Σταν Κόλιμορ, λίγες μέρες μετά την αυτοκτονία του Σπιντ, μέσω του λογαριασμού του στο twitter αποκάλυψε το πρόβλημα της κατάθλιψης που τον ταλαιπωρούσε, τις φοβίες που του είχε δημιουργήσει, το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να κοιμηθεί και να ζήσει φυσιολογικά και πως το πρόβλημα που αντιμετώπιζε τον είχε απομονώσει στο σπίτι του. Ο Κόλιμορ μάλιστα με αυτή του την ενέργεια καλούσε όλους όσους αντιμετώπιζαν το ίδιο με εκείνον να το βγάλουν από μέσα τους προκειμένου να βοηθηθούν και να σωθούν από τον εφιάλτη.

Οι μελέτες καταδεικνύουν το μέγεθος του θέματος

Πριν από ένα χρόνο οι μελέτες πάνω στην κατάθλιψη και το ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο έβγαλαν ένα αποτέλεσμα το οποίο άφησε αρκετούς με το στόμα ανοικτό. Η έρευνα που έγινε έδειξε ότι το ποσοστό των εν ενεργεία ποδοσφαιριστών που υποφέρει από συμπτώματα, είτε ελαφριά είτε πιο βαριά, τα οποία σχετίζονται με την κατάθλιψη και με μορφές άγχους, ανέρχεται στο 26%. Ένας στους τέσσερις δηλαδή ποδοσφαιριστές! Μάλιστα η έρευνα μελέτησε και το αντίστοιχο ποσοστό σε πρώην ποδοσφαιριστές, το οποίο και ανερχόταν στο μεγαλύτερο 39%. Μάλιστα, όσον αφορά τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, το 19% εμφάνιζε υψηλά ποσοστά σε κατανάλωση αλκοόλ.

«Αντίθετα με ό,τι πολλοί πιστεύουν, η ζωή των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών έχει και σκοτεινές πλευρές. Η έρευνα αυτή αποτελεί τη βάση προκειμένου η διεθνής ποδοσφαιρική κοινότητα να αναπτύξει και να εφαρμόσει στρατηγικές ώστε να προστατέψει την υγεία των ποδοσφαιριστών. Οι πρώην ποδοσφαιριστές εμφανίζουν περισσότερα ψυχικά προβλήματα υγείας, από αυτούς που βρίσκονται ακόμα στην ενεργό δράση, κάτι που δείχνει πως η περίοδος αμέσως μετά τη λήξη της καριέρας είναι πάρα πολύ σημαντική. Αυτό που έχουμε βρει μάλιστα είναι ότι η ψυχική ασθένεια μεταξύ πρώην ποδοσφαιριστών εμφανίζεται πιο συχνά σε σύγκριση ακόμα και με άλλα δείγματα πληθυσμών», είχε αναφέρει ο Δόκτωρ Βινσέντ Γκούτεμπαρτζ, επικεφαλής ιατρός της ένωσης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα.

Τα αποτελέσματα αυτά αναμφισβήτητα καταλήγουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Ότι οι ποδοσφαιριστές είναι τόσο εύκολο να πέσουν σε κατάθλιψη όσο και ο υπόλοιπος κόσμος. Γιατί πέραν της πλουσιοπάροχης ζωής που μπορεί να κάνουν και της δημοσιότητας την οποία απολαμβάνουν, δεν παύουν να είναι άνθρωποι, εκτεθειμένοι σε κοινωνικά προβλήματα, που ενδέχεται να τους οδηγήσουν σε τέλμα και να τους ρίξουν σε σκοτεινά μονοπάτια ενός θέματος που έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας τη σύγχρονη εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου