Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας: Κάλεσμα στην αυριανή 24ωρη απεργία στα ψυχιατρικά νοσοκομεία

απο 902.gr

Κάλεσμα συμμετοχής στην24ωρη απεργία στα ψυχιατρικά νοσοκομεία που θα πραγματοποιηθεί αύριοΤρίτη και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις11.30 το πρωί, απευθύνει ηΠανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.
Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι με το προωθούμενο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων δεν κινδυνεύουν οι ψυχικά πάσχοντες και πως θα εξασφαλισθεί η «εξατομικευμένη θεραπεία, προσοχή και περίθαλψη»ισοδυναμούν με πρόκληση και εμπαιγμό για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Παράλληλα, η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και ΑΡΣΥ, σημειώνοντας ότι οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται έχουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους.
Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να μην καταργηθούν τα εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία, να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με δημόσιες - δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, υψηλής ποιότητας με πυρήνα το ΚΨΥ, τμήμα του ενιαίου λειτουργικά ΚΥ, με διασύνδεση όλων των υπηρεσιών που θα εξασφαλίζει τη θεραπευτική συνέχεια και την αποτελεσματική θεραπεία και αποκατάσταση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:
«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο!! Έχουμε φτάσει στο και πέντε!!! Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε ψυχιατρείο!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΡΙΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ στις 11.30 π.μ.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προχωρά ακάθεκτη στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων που έχουν απομείνει. Στα τέλη Ιουλίου 2013, η υφυπουργός Υγείας με έγγραφό της προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων ΨΝΑ, Δρομοκαΐτειου και ΨΝΘ ζήτησε μέσα σε δέκα μέρες να καταρτίσουν σχέδιο μετακίνησης των χρόνιων ασθενών σε στεγαστικές δομές ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ.
Οι ισχυρισμοί της Υφυπουργού ότι "προέχει το συμφέρον των ψυχικά πασχόντων", ότι θα εξασφαλισθεί η "εξατομικευμένη θεραπεία, προσοχή και περίθαλψη" ισοδυναμούν με πρόκληση και εμπαιγμό για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Είναι προς το συμφέρον των ασθενών:
  • το 50-80 % των πενιχρών συντάξεών τους να καταλήγει στις επιχειρηματικές δομές "αποασυλοποίησης", δημόσιες και ιδιωτικές, να θησαυρίζουν οι κάθε λογής επιχειρηματίες που κερδοσκοπούν σε βάρος τους και να βρίσκονται στο έλεος των εκβιασμών τους;
  • να στοιβάζονται στα ράντζα των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων;
  • οι ανασφάλιστοι να μη γίνονται δεκτοί στους ξενώνες και τα οικοτροφεία;
Καμία αυταπάτη. Για την κυβέρνηση αυτό που προέχει δεν είναι το συμφέρον των ασθενών, αλλά το συμφέρον των μονοπωλίων που με συνέπεια και ζήλο υπηρετεί.
Από πότε "η σύγχρονη ψυχιατρική προσέγγιση", που επικαλείται η κ. Μακρή, υπαγορεύει να μειώνονται οι ημέρες νοσηλείας ανεξάρτητα από την πορεία της νόσου, την ανταπόκριση του ασθενούς στη φαρμακευτική αγωγή, να αναγκάζονται ακόμα και ασφαλισμένοι να αλλάζουν φάρμακα επειδή δεν μπορούν να τα πληρώσουν; Η "σύγχρονη ψυχιατρική προσέγγιση" επιτάσσει να κοστολογούνται ακόμη και οι τηλεφωνικές συνεδρίες, οι δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης;
Είναι "σύγχρονο και επιβεβλημένο" σε μία περίοδο που τα λαϊκά στρώματα ψυχορραγούν για να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και να εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους την περίοδο της ανάπτυξης.
Σε μία περίοδο που η φτώχεια, η ανεργία, η εντατικοποίηση, υποσκάπτουν ακόμη περισσότερο την ψυχική υγεία ακόμα και σε όσους δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό ψυχικής διαταραχής. Σε μία περίοδο που αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ψυχογενών αιτιών ακόμη και μικρών παιδιών, άρα αντικειμενικά αυξάνονται οι ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, να υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο, να συρρικνώνονται και να εμπορευματοποιούνται οι δομές ψυχικής υγείας;
Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι επιβεβλημένα για το καλό των ασθενών με ψυχικές διαταραχές. Είναι επιβεβλημένα από τη στρατηγική της ΕΕ (που εφαρμόζονται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τα χειροκροτήματα του ΣΥΡΙΖΑ), όπως αυτή εξειδικεύτηκε με το πρόγραμμα Ψυχαργώς και πρόσφατα με το μνημόνιο συνεργασίας Andor - Λυκουρέντζου.
Η ψευδεπίγραφη "Ψυχιατρική αποασυλοποίηση" είναι μέρος των γενικότερων αντιδραστικών αλλαγών στον τομέα της Υγείας που στοχεύει:
  • Να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη της νοσηλείας και αποκατάστασης των ψυχικά  ασθενών. Να μετακυλίσει την ευθύνη και το κόστος της θεραπείας στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
  • Να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, να διοχετευτεί ζεστό χρήμα στις ΜΚΟ και άλλα "ευαγή" ιδρύματα που θα παρέχουν φτηνές, υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας και θα πετούν τους ασθενείς στο δρόμο όταν δε θα εξασφαλίζεται η κερδοφόρα λειτουργία τους.
  • Στην ενίσχυση της λειτουργίας των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με φτηνούς ευέλικτους εργαζόμενους και ασθενείς πελάτες.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Μεγάλες είναι οι ευθύνες της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και της ΑΡΣΥ.
Οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται έχουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους. Όταν αποκαλύπταμε το αντιδραστικό περιεχόμενο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, προειδοποιούσαμε για τις αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος ασθενών και εργαζομένων, μας συκοφαντούσαν. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας παρουσίαζαν σαν θιασώτες των ασύλων του προπερασμένου αιώνα. "Η κρατολαγνεία" μας δε σταματούσε "εμπρός στη μεγάλη προσφορά των ΜΚΟ στην αποασυλοποίηση ψυχικώς πασχόντων".
Σήμερα εγκαλούν την κυβέρνηση και τους υπουργούς Υγείας όλων των κυβερνήσεων από το 1999 μέχρι σήμερα ότι δεν εφάρμοσαν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση!!! Μάλιστα, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΟΕΔΗΝ καλούν τους εργαζόμενους να την εφαρμόσουν!!!!
Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης των εργαζομένων. Ήταν ή δεν ήταν η λεγόμενη "αποασυλοποίση" ο Δούρειος ίππος για να μπουκώσουν από κέρδη οι επιχειρηματίες και να κλείσουν τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία; Πόσες άραγε δημόσιες και ιδιωτικές δομές δεν λειτουργούν σαν μικρά άσυλα;
Την ίδια στιγμή που έκλειναν τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, πόσες επενδύσεις έκαναν οι επιχειρηματίες; Είναι ή δεν είναι αποπροσανατολισμός των εργαζομένων να υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων είναι απόρροια των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική της ΕΕ;
Η "ψυχιατρική μεταρρύθμιση" έχει εφαρμοστεί δεκαετίες πριν, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε χώρες της ΕΕ, τόσο από νεοφιλελεύθερες όσο και από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Το φαινόμενο της "περιστρεφόμενης πόρτας", τα δεκάδες ράντζα στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, το θεραπευτικό χάσμα, η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα συνθέτουν το ζοφερό τοπίο όπου και αν εφαρμόστηκε.
Όσο η Υγεία θα είναι εμπόρευμα, όσο δεν ανατρέπεται η αντιλαϊκή πολιτική, δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα ούτε οι ασθενείς ούτε και εμείς.
Γι’ αυτό χρειάζεται οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη τους στην πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και σε αυτές τις παρατάξεις. Γι' αυτό χρειάζεται ένα ισχυρό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που θα παλεύει να εμποδίσει την αντιλαϊκή πολιτική, να αποσπάσει μέτρα ανακούφισης και θα ανοίγει ταυτόχρονα την προοπτική για βαθύτερες ανατροπές. Γι' αυτό και χρειάζεται να συσπειρωθείτε και να ισχυροποιήσετε το ΠΑΜΕ.
Κανένας εφησυχασμός. Καμία αυταπάτη. Το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας θα πλήξει τους εργαζόμενους στα δημόσια ψυχιατρεία.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • Να μην καταργηθούν τα εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο και δωρεάν σύστημα  Υγείας - Πρόνοιας με δημόσιες - δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, υψηλής ποιότητας με πυρήνα το ΚΨΥ, τμήμα του ενιαίου λειτουργικά ΚΥ, με διασύνδεση όλων των υπηρεσιών που θα εξασφαλίζει τη θεραπευτική συνέχεια και την αποτελεσματική θεραπεία και αποκατάσταση. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Καμία διαθεσιμότητα – απόλυση.
  • Δημόσιο δωρεάν δίκτυο οικοτροφείων, ξενώνων, προστατευόμενων διαμερισμάτων.
  • Να ενταχθούν οι ΜΚΟ στο δημόσιο και δωρεάν δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
  • Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με σύγχρονα δικαιώματα.
  • Πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου