Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Περίπου 100 ψυχικά ασθενείς πέθαναν σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης

από εφημερίδα των συντακτών




Τριγμούς και αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση έρευνας-καταπέλτη για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε ιδρύματα ασθενών με ψυχολογικά προβλήματα. Περίπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2016, ενώ τα ιδρύματα αυτά περιγράφονται σαν «στρατόπεδα συγκέντρωσης» με τις λεπτομέρειες του πορίσματος να προκαλούν σοκ.

Σύμφωνα με την έκθεση σχεδόν 100 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου του 2016 από αφυδάτωση, διάρροια ή κρίσεις επιληψίας. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν επειγόντως από μια ψυχιατρική κλινική του Γιοχάνεσμπουργκ σε άλλα νοσηλευτικά κέντρα, την λειτουργία των οποία έχουν αναλάβει ΜΚΟ για να εξοικονομηθούν χρήματα.
Όπως εξήγησε ο συντάκτης της έρευνας Μαλεγκαπουρού Μακγκόμπα μόνο ένας από αυτούς τους ανθρώπους απεβίωσε από τα συμπτώματα της ψυχικής του ασθένειας, ενώ ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Στο 68 σελίδων πόρισμά του ο Μακγκόμπα περιγράφει λεπτομερώς τις άθλιες συνθήκες μεταφοράς των ασθενών, τους οποίους μεταχειρίστηκαν όπως «τα εμπορεύματα σε αγορά βοοειδών».

Καταγγέλλει ακόμη και τις συνθήκες νοσηλείας σε κέντρα τα οποία συχνά λειτουργούσαν με ελλιπή εξοπλισμό, χωρίς θέρμανση και είχαν υπεράριθμους νοσηλευόμενους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα συχνά να μην υπάρχει τροφή ή νερό.

Αυτά τα νοσηλευτικά ιδρύματα «επιλέχθηκαν με μυστηριώδη τρόπο» και κρίθηκαν ανεπαρκή «στο να μπορούν να διαχωρίσουν την ανάγκη να παράσχουν εξειδικευμένες επαγγελματικές φροντίδες (...) από την οικονομική ευκαιρία» επισημαίνεται στην έκθεση.

Επιπλέον, μάρτυρες παρομοιάζουν τα ιδρύματα αυτά με «στρατόπεδα συγκέντρωσης», ενώ ήδη το υπουργείο Υγείας της επαρχίας Γκαουτένγκ (όπου βρίσκονται Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόρια) αποφάσισε να τερματίσει τη σύμβαση με την κλινική που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας.

Η περιφερειακή «υπουργός», Κεντάνι Μαχλανγκού, υπέβαλε την παραίτησή της και ο πρωθυπουργός της επαρχίας Ντέιβιντ Μακχούρα υποσχέθηκε την άσκηση διώξεων σε βάρος όλων των υπευθύνων.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της κατήγγειλε την «αμέλεια» που επέδειξε η κυβέρνηση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).

1 σχόλιο: