Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Οι συχνές μετακομίσεις επηρεάζουν την ψυχική υγεία

από εφημερίδα των συντακτών

Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών και Δανών επιστημόνων, τα παιδιά που έχουν υποχρεωθεί σε συχνές μετακομίσεις έχουν ως ενήλικοι χειρότερη ψυχική υγεία και ρέπουν στην αντικοινωνική συμπεριφορά.

Επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό προληπτικής ιατρικής «American Journal of Preventive Medicine», ήταν ο Ρότζερ Γουέμπ του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Ασφάλειας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για όσους Δανούς γεννήθηκαν μεταξύ 1971-1997 και κατέγραψε κάθε μετακόμισή τους έως την ηλικία των 15 ετών.

Στη συνέχεια, η συχνότητα των μετακομίσεων συσχετίστηκε με τα κατοπινά αρχεία αυτών των περίπου 1,5 εκατ. ατόμων, μέχρι να γίνουν 45 ετών.

Η Δανία είναι η μόνη χώρα όπου θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια μελέτη καθώς τηρούνται αναλυτικά στοιχεία τόσο για τις μετακομίσεις κάθε ατόμου, όσο και για συμβάντα στη ζωή του όπως απόπειρες αυτοκτονίας, εγκληματικότητα, ψυχικές παθήσεις, κατάχρηση ουσιών, βίαιοι θάνατοι κ.ά.

Διαπιστώθηκε ότι το 37% των 1,5 εκατ. ατόμων είχαν μετακομίσει έστω μία φορά έως τα 15 τους.

Οι περισσότερες μετακομίσεις είχαν γίνει όταν ακόμη ήταν νήπια.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με τις συχνότερες μετακομίσεις κινδύνευαν αναλογικά περισσότερο αργότερα στη ζωή τους να εκδηλώσουν προβλήματα συμπεριφοράς, ψυχικής υγείας, παραβατικότητας κ.ά.

Ιδίως οι απανωτές μετακομίσεις στην ηλικία των 12-14 ετών αύξαναν σημαντικά τον κίνδυνο για βίαιη συμπεριφορά ή για απόπειρα αυτοκτονίας. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι ο αυξημένος κίνδυνος από τις συχνές μετακομίσεις δεν αφορά μόνο τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, αλλά κάθε κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου