Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Παιδιά και κρίσεις πανικού. Κι όμως συμβαίνει

από koutipandoras

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής πανικού είναι οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού και η επίμονη ανησυχία ότι μια κρίση θα οδηγήσει σε επόμενες και πιο έντονες κρίσεις πανικού, ή σε παθολογική και ψυχολογική βλάβη.
Τα παιδιά και οι έφηβοι που βιώνουν διαταραχή πανικού μπορεί να αρχίζουν σταδιακά να αποφεύγουν να βρίσκονται σε μέρη ή να ασχολούνται με συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες, από το φόβο ότι θα μπορούσε να τους συμβεί μια κρίση πανικού. Η κρίση πανικού είναι ένα επεισόδιο έντονου φόβου και ανησυχίας, που περιλαμβάνει σωματικά συμπτώματα, αλλά ταυτόχρονα και πολλές επίμονες φοβίες.

Πρώιμα Συμπτώματα:

Στα σωματικά συμπτώματα μιας κρίσης πανικού περιλαμβάνονται: ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και ταυτόχρονα πόνος στο στήθος, αίσθημα πνιγμού, δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση και τρόμος, ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, εξάψεις ζεστού ή κρύου, ζαλάδα, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα. Τα γνωστικά συμπτώματα (σκέψεις) που εμφανίζονται, περιλαμβάνουν το φόβο του θανάτου ή το να χάσει κανείς τον έλεγχο του νου ή του εαυτού του, με το ταυτόχρονο αίσθημα ότι βιώνει ένα όνειρο ή εξωπραγματικές καταστάσεις.
Τα συμπτώματα στις κρίσεις πανικού συχνά αναπτύσσονται γρήγορα (μέσα σε 10 λεπτά) και κορυφώνονται μετά από λίγα λεπτά, πριν μειωθούν είτε γρήγορα, είτε σταδιακά. Πολύ συχνά, οι κρίσεις πανικού δεν προειδοποιούν και φαίνεται σαν να έρχονται «από το πουθενά». Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να είναι σε μια πολύ ήρεμη κατάσταση (π.χ., στο σπίτι του τρώγοντας πρωινό) και παρ’όλα αυτά να υποστεί μια κρίση πανικού.
Αλλες φορές, το άτομο μπορεί να πάθει κρίση πανικού σε εμπορικά κέντρα ή εστιατόρια και σ’αυτή την περίπτωση θέλει να φύγει από εκεί γρήγορα.
Πολύ συχνά, μετά από μία κρίση τα παιδιά και οι έφηβοι αρχίζουν να αποφύγουν τα μέρη ή την κατάσταση που τους οδήγησε να βιώσουν μία κρίση πανικού.
Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ο πανικός ενός ατόμου γίνεται τόσο έντονος, ώστε αυτός ή αυτή έχει την ανάγκη ενός "προσώπου ασφαλείας" για να το βοηθήσει, ή να παραμένει μαζί του στο σπίτι για μεγάλα διαστήματα. Αν η ζωή ενός παιδιού ή εφήβου περιορίζεται πολύ και αρχίζει να αποφεύγει τις πολλές φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητές του, ίσως να είναι η ώρα να αναζητήσετε κάποια επαγγελματική βοήθεια για να το στηρίξετε.

Θεραπεία:

Οι γνωστικές συμπεριφορικές θεραπείες έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές στη θεραπεία των ενηλίκων με διαταραχή πανικού. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν επίσης πολλές έρευνες σε εξέλιξη, οι οποίες έχουν δείξει πρώτα σημάδια αποτελεσματικότητας στην αρχική υποστήριξη που μπορούν να προσφέρουν οι γνωστικές συμπεριφορικές θεραπείες στα παιδιά και τους εφήβους.
Η έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με διαταραχή πανικού, φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από θεραπείες που περιλαμβάνουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις,όπως π.χ. να διδάσκονται τρόπους να εντοπίζουν και να απαλλάσσονται από δυσλειτουργικά πρότυπα σκέψης, που οδηγούν στη διαιώνιση των φόβων.
Τα παιδιά μαθαίνουν, επίσης, να αναγνωρίζουν τις "αυθόρμητες ανήσυχες σκέψεις» που τους ωθουν στη σωματοποίηση των αισθημάτων πανικού, και διδάσκονται να αλλάζουν αυτές τις σκέψεις και να τις μετατρέπουν σε ρεαλιστικές. Στην ουσία, ο θεραπευτής διδάσκει στο παιδί ή τον έφηβο έναν "υγιή τρόπο σκέψης».
Ένα άλλο συστατικό της θεραπείας των συμπτωμάτων του πανικού περιλαμβάνει τη θεραπεία της έκθεσης. Στη θεραπεία, τα παιδιά διδάσκονται, επίσης, εξειδικευμένες τεχνικές για τη μείωση του φόβου που τους προκαλούν τα συμπτώματα της σωματοποίησης του άγχους τους. Με οδηγό τον θεραπευτή, διδάσκονται να αξιοποιούν τις ικανότητές τους και να τολμούν σταδιακά να εισέρχονται σε καταστάσεις που προηγουμένως φοβούνταν ή απέφευγαν, αλλά και να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα αυτές τις καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου