Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Οι φίλοι αρωγοί στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

από εφημερίδα των συντακτών

Κατάθλιψη

Όσο περισσότερους φίλους έχει κάποιος τόσο περισσότερο προστατεύεται από την κατάθλιψη, η οποία μπορεί επιπλέον να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη κι αν οι φίλοι είναι μελαγχολικοί, οι έφηβοι όχι μόνο δεν κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάθλιψη, αλλά αντίθετα μπορούν να βοηθήσουν τους φίλους τους να νιώσουν καλύτερα.

Ο μεγάλος κοινωνικός κύκλος αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο για τη θεραπεία της κατάθλιψης, σύμφωνα με το Βρετανό ερευνητή, Τόμας Χάουζ, που συμμετείχε στη μελέτη.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο προκειμένου να ελέγξουν κατά πόσο η διάθεση περίπου 2.000 Αμερικανών εφήβων είναι μεταδοτική.

Διαπίστωσαν ότι όχι απλώς δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης, αλλά και πως οι φίλοι με καλή διάθεση θα μπορούσαν αφενός να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και αφετέρου να διπλασιάσουν τις πιθανότητες αποκατάστασης κάποιου που είναι μελαγχολικός σε διάστημα 6 ως 12 μηνών.

Κι ενώ σχεδόν 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σε κοινωνικό επίπεδο, αν ενθαρρύνουμε τις φιλίες μεταξύ των εφήβων, αυξάνουμε τις πιθανότητες να επωφελούνται από μια ασπίδα προστασίας.

Μάλιστα ο κ. Χάουζ παρατήρησε ότι με αυτή τη φτηνή και με μηδαμινούς κινδύνους μέθοδο μπορεί «να μειωθούν οι πιθανότητες να υπερισχύσει η κατάθλιψη (ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια αυτή σε μια δεδομένη στιγμή)».

Ακόμη οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα οφέλη της κοινωνικότητας και οικειότητας είναι ανεξάρτητα από την φυσική τάση των ανθρώπων να συνδέονται με δεσμούς φιλίας με ανθρώπους που τους μοιάζουν.

Δηλαδή, καταλήγουν, ότι αν κάποιοι έφηβοι που είναι μελαγχολικοί, όπως και οι φίλοι τους, πίνουν πολύ αλκοόλ, τα οινοπνευματώδη ποτά θα πρέπει να ενοχοποιούνται για την κατάθλιψη κι όχι οι φίλοι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου