Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Ψυχιατρική μεταρρύθμιση στον καιρό του μνημονίου

Διαβάστε στο UNFOLLOW 26, που κυκλοφορεί: Η αποσυμφόρηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων από τους χρόνια νοσηλευόμενους και η βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης ήταν επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ένταξη ακόμα της Ελλάδας σε αυτήν. Για να βγει όμως ένας ασθενής από το ψυχιατρείο, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών, όπως αυτό που ξεκίνησε να δημιουργείται με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, αλλά διακόπηκε…
bacon  untitled 1952
Francis Bacon, άτιτλο, 1952
Η ανάπτυξη της πρώτης φάσης (2000-2009) της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, που απέκτησε το κωδικό όνομα «Ψυχαργώς», επικεντρώθηκε στην αποσυλοποίηση των ασθενών και την καταπολέμηση του αποκλεισμού τους από την εργασία. Στο διάστημα αυτό κλείνουν σταδιακά οι ασυλικές πτέρυγες των περισσότερων ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας, πριν μπει οριστικά λουκέτο σε αυτά, και οι ασθενείς αρχίζουν να μεταφέρονται στις ψυχιατρικές πτέρυγες των γενικών νοσοκομείων, οι οποίες δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό. Παράλληλα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις παίρνουν τις απαραίτητες άδειες και δημιουργούν, όπως και τα ψυχιατρεία, εξωνοσοκομειακές δομές στέγασης και φροντίδας, όπου μεταφέρεται σημαντικός αριθμός ασυλικών ασθενών. [...]
Τον Απρίλιο του 2013 υπογράφεται το Νέο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Κομισιόν Λάζλο Άντορ και του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου. Περιεχόμενο του Μνημονίου είναι η «γενική διάλυση των ψυχιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας». Η συμφωνία επιτάσσει ότι το λουκέτο σε Δρομοκαΐτειο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και Αθηνών (Δαφνί) θα μπει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Ποια είναι τα κενά του σχεδιασμού και της ελληνικής πραγματικότητας που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης;
Ποια είναι η κατάσταση στα ψυχιατρεία σήμερα;
Πώς αντιμετωπίζεται ο ασθενής; Τι λένε οι ίδιοι οι ασθενείς για τους φόβους τους και τη σχέση τους με την κοινωνία;
Τι χρειάζεται για να βγει ένας ασθενής από το ψυχιατρείο;
Ποιες οι σημερινές ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς που καλούνται να υλοποιήσουν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση;
 Διαβάστε στο UNFOLLOW 26, που κυκλοφορεί«Ψυχιατρική μεταρρύθμιση στον καιρό του μνημονίου», ρεπορτάζ της Μαρίνας Σπύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου