Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Αφιέρωμα στο "Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές"

Καλημέρα σε όλους και όλες


 
Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι έχουμε στα χέρια μας το καινούριο τεύχος τετραδίων Ψυχιατρικής με ειδικό αφιέρωμα στο Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές, αφιέρωμα που θα συνεχιστεί και στο επόμενο τεύχος.


Και τα δύο τεύχη είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, που ξεκίνησε λίγες εβδομάδες μετά το 6ο Διεθνές Συνέδριο «Ακούγοντας Φωνές», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2014. Με το πέρας του συνεδρίου αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε ανθρώπους που πήραν μέρος σε αυτό και να συνεργαστούμε στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ειδικού τεύχους, ως μια πρώτη απόπειρα παρουσίασης του Δικτύου και της φιλοσοφίας του μέσα από ένα επιστημονικό περιοδικό. Η ιδέα, η οποία ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 είχε αγκαλιαστεί από την εκδοτική ομάδα των Τετραδίων Ψυχιατρικής, και ειδικότερα από την Κατερίνα Μάτσα, αποτέλεσε την αφορμή για μια πολύ δημιουργική αλληλεπίδραση. Στην πορεία ο πλούτος των άρθρων που συγκεντρώθηκαν μας υποχρέωσε, για τεχνικούς λόγους, να τα μοιράσουμε σε δύο μέρη, με το πρώτο να περιλαμβάνει κείμενα γενικότερου ενδιαφέροντος σχετικά με το ίδιο Δίκτυο, τη φιλοσοφία του, την κουλτούρα του αλλά και αφηγήσεις άμεσα ενδιαφερομένων. Στο επόμενο τεύχος συμπεριλαμβάνονται άρθρα σχετικά με παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο αυτοβοήθειας όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.  Το όλο εγχείρημα αποτελεί  έναν ακόμα σταθμό στην εξαετή παρουσία του Δικτύου των Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές στην Ελλάδα, σε μια διαδρομή κατά την οποία επιχειρείται μια προσέγγιση αποπαθολογικοποίησης της εμπειρίας των φωνών και των άλλων ασυνήθιστων εμπειριών, που ενίοτε κατατάσσονται από τον κυρίαρχο ψυχιατρικό λόγο ως ψυχωτική συμπτωματολογία και συνδέονται με διαγνώσεις, όπως η σχιζοφρένεια.

Φιλοδοξία αποτέλεσε από την αρχή τα συγκεκριμένα τεύχη να εμπεριέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ‘φωνές’. Με το σκεπτικό αυτό επιλέξαμε να κρατήσουμε μια όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποικιλία τόσο στις θεματικές όσο και στο ύφος. Η αρχική πρόσκληση απευθύνθηκε σε συνεργάτες και μέλη του Δικτύου στο εξωτερικό, σύντομα όμως κινητοποίησε και τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Τα πρώτα κείμενα άρχισαν να μεταφράζονται, κάποια από αυτά μεταφέρθηκαν στην ομάδα αυτοβοήθειας και συζητήθηκαν, κινητοποιώντας και μέλη του Δικτύου με εμπειρία φωνών να καταγράψουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Στο τεύχος συμπεριλήφθησαν επτά κείμενα ανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία, κείμενα τόσο θεωρητικά όσο και βιωματικά. Εν τέλει είναι μάλλον ακατόρθωτο να αποτυπωθεί όλη αυτή η αλληλεπίδραση που οδήγησε στο να έχουμε διαθέσιμα διπλάσια κείμενα απ’ όσα υπολογίζαμε στην αρχή.

Στο επισυναπτόμενο αρχείο θα βρείτε τον πρόλογο του αφιερώματος όπου παρουσιάζεται αναλυτικά η θεματολογία.
 
Για όσους και όσες επιθυμούν να παραλάβουν το συγκεκριμένο τεύχος μπορούν να μας ενημερώσουν μέσω mail στο athinahvsynantisi@gmail.com. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται να μας αποσταλούν στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση και τηλέφωνο) μαζί με τον αριθμό των τευχών που επιθυμούν να παραλάβουν. Το κάθε τεύχος κοστίζει 5 ευρώ.




Με εκτίμηση

η διαχειριστική ομάδα

του Δικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου