Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Πενθήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο πάνω στη Συνέντευξη του Maastricht για τις Φωνές και τις Παρανοϊκές ιδέες

Πενθήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο
Συνέντευξη του Maastricht
α) για τις Φωνές και β) για Παρανοϊκές ιδέες

5 - 9 Σεπτεμβρίου 2015 / Αθήνα


Το Δίκτυο των Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές Αθήνας  διοργανώνει πενθήμερο εργαστήριο με θέμα τη Συνέντευξη του Μάαστριχτ. Η Συνέντευξη του Μάαστριχτ είναι ένα εργαλείο που, αν και αρχικά σχεδιάστηκε για ερευνητικούς σκοπούς, αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο στη θεραπεία και στην ανάπτυξη μεγάλου εύρους στρατηγικών διαχείρισης. Βασική αρχή που διέπει τη Συνέντευξη είναι πως οι άνθρωποι που ακούνε φωνές ή έχουν παρανοϊκές ιδέες θεωρούνται οι ειδικοί σε αυτό που βιώνουν, αλλά και συμμέτοχοι στη διαδικασία αναζήτησης λύσεων στις δυσκολίες που οι φωνές ή οι ιδέες προκαλούν. Και οι δύο τύποι της συνέντευξης –α) για τις φωνές, β) για τις παρανοϊκές ιδέες- σχεδιάστηκαν από τον Peter Bullimore, τη Δρ. Sandra Escher και τον Καθ. Marius Romme.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μία συνέντευξη που χρησιμοποιείται στη θεραπεία ως μέσο διερεύνησης της εμπειρίας σε βάθος. Παρέχει το χώρο και την υποστήριξη για συστηματική χαρτογράφηση όλων των διαστάσεων της εμπειρίας× ενθαρρύνει και βοηθάει τα άτομα να μιλήσουν και να περιγράψουν την εμπειρία τους, μέσα από ερωτήσεις που διευκολύνουν την επαφή και τη συζήτηση και επιβεβαιώνουν την αλήθεια του βιώματος. Η Συνέντευξη του Μάαστριχτ, εν τέλει, ενδυναμώνει το άτομο, προωθώντας την αποδοχή και την ευκαιρία να ανακτήσει τον έλεγχο της εμπειρίας και της ζωής του. Ως αποτέλεσμα, θεωρείται ένα ουσιαστικό εργαλείο στη διάθεση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και όσων επιθυμούν να υποστηρίξουν άτομα που ακούνε φωνές ή έχουν παρανοϊκές ιδέες.

Ο εισηγητές του εργαστηρίου, ο Peter Bullimore και ο Shaun Hunt είναι μέλη του National Paranoia Network και του Δικτύου Aτόμων που Ακούνε Φωνές (Hearing Voices Network) του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχοντας οι ίδιοι εμπειρία φωνών και παρανοϊκών ιδεών, έχουν εμπνεύσει, ενθαρρύνει και υποστηρίξει τη δημιουργία αντίστοιχων ομάδων αυτοβοήθειας σε πολλά  μέρη του κόσμου. Εκπαιδεύουν άτομα στη διαχείριση φωνών και παράνοιας διεθνώς και  συντονίζουν εργαστήρια εκπαίδευσης στη  συνέντευξη του Maastricht για επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Ο Peter Bullimore είναι συν-ιδρυτής του Νational Paranoia Network και συντονιστής του Asylum Associates ενός εκπαιδευτικού και συμβουλευτικού φορέα σε θέματα φωνών και παράνοιας. Έχοντας περάσει δέκα χρόνια ως ψυχιατρικός ασθενής και έχοντας βιώσει αρκετές κρίσεις παράνοιας κατάφερε διεκδικήσει τη ζωή του από το ψυχιατρικό σύστημα. Ζώντας ο ίδιος εμπειρία φωνών και παράνοιας, έχει εμπνεύσει, ενθαρρύνει και υποστηρίξει τη δημιουργία αντίστοιχων ομάδων αυτοβοηθείας σε πολλά μέρη του κόσμου. Επιπλέον εκπαιδεύει άτομα στη διαχείριση φωνών και παράνοιας διεθνώς, συντονίζει εργαστήρια εκπαίδευσης με επαγγελματίες ψυχικής υγείας στη συνέντευξη του Maastricht και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Manchester διεξάγει έρευνα πάνω σε θέματα ανάρρωσης.

Ο Shaun Hunt έχει επίσης βιώσει εμπειρίες παράνοιας και φωνών, είναι μέλος του National Paranoia Network του Ηνωμένου Βασιλείου και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ειδικός από εμπειρία (expert by experience) στοπ Βρετανικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας (NHS) υποστηρίζοντας ανθρώπους να προχωρήσουν στη ζωή τους παρά τις αντιξοότητες που δημιουργούν οι φωνές και η παράνοια καθώς και να βγάλουν νόημα από τις εμπειρίες τους

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές στο χώρο της ψυχικής υγείας, σε άμεσα ενδιαφερόμενους και σε κάθε άλλο άτομο που ενδιαφέρεται να υποστηρίζει άτομα που ακούνε φωνές ή άτομα που έχουν παρανοϊκές ιδέες.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Ωράριο εργαστηρίου: 9.00-17.00    
Τόπος: Τροίας 44, Αθήνα (σταθμός Βικτώριας)

Προσοχή! Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα Αγγλικά. ΔΕΝ θα υπάρχει μετάφραση στα Ελληνικά. Ωστόσο, θα υπάρχουν μέλη του Δικτύου που θα βοηθάνε στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί κάποια μικρή υποστήριξη με τα Αγγλικά.

 
Πληροφορίες εγγραφής:
-          Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο παρακαλούνται  να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τη φόρμα εγγραφής και να τη στείλουν στο email: athinahvsynantisi@gmail.com

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: 26 Ιουνίου 2015
-          Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων (20) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, αρχικά των αιτήσεων και στη συνέχεια των καταθέσεων.
-          Θα δοθεί προτεραιότητα σε επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας.
-          Γενικό κόστος συμμετοχής για το πενθήμερο 90 ευρώ.
Τρόπος πληρωμής:  Για την οριστική δέσμευση της θέσης είναι απαραίτητη η κατάθεση προκαταβολής (τουλάχιστον 50 €) στον παρακάτω λογαριασμό και η ενημέρωση μέσω mail για την ολοκλήρωση της κατάθεσης -αν είναι δυνατό μαζί με το καταθετήριο. Αν όχι, θα πρέπει να το υποβάλετε κατά την έναρξη του εργαστηρίου. Παρακαλείστε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας στο καταθετήριο.
Προσοχή: Οι καταθέσεις θα γίνουν μετά τις 18 Ιουνίου και μόνο εφόσον λάβετε το επιβεβαιωτικό mail για να προχωρήσετε.
Τράπεζα: Πειραιώς    
 Όνομα λογαριασμού: ΚΟΥΝΙΑΚΗΣ ΦΩΤΗΣ, ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ
Αριθμός λογαριασμού: 63 1701 0322 532 (IBAN GR15 0171 3170 0063 1701 0322 532)

Περισσότερες πληροφορίες:
Email: athinahvsynantisi@gmail.com
Τηλέφωνο: +30 694 430 2577

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου