Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Το λουκέτο στα δημόσια ψυχιατρεία εκπονήθηκε από την ΕΕ πριν τα μνημόνια

από 902.gr

Το σχέδιο, που εξελίσσεται σήμερα και προαλείφεται το κλείσιμο των τριών ψυχιατρείων τον Ιούνη του 2015 εκπονήθηκε μετά το 1999 -τότε που δεν υπήρχαν μνημόνια στην Ελλάδα. Είναι ενταγμένο στο σχεδιασμό - και την προώθηση- αυτών που το ΚΚΕ ονομάζει καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία και στην υγεία για να υπηρετήσουν -όπως σε όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου- την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης.

Τα παραπάνω τόνισε χτες ο Γιώργος Νάνος, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), όπου μετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, συνδικάτων και φορέων της περιοχής. «Το ΚΚΕ, τόνισε ο Γ. Νάνος, λέει "Οχι" στην κατάργηση των ειδικών νοσοκομείων όπως τα ψυχιατρεία. Και το "Οχι" αυτό δεν αποτελεί επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Είναι στοιχείο της πάλης για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και παροχής απολύτως δωρεών υπηρεσιών σε όλο τον πληθυσμό με χρηματοδότηση αποκλειστικά απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Σ' αυτό το σύστημα βασικός πυρήνας θα είναι η πρόληψη, η οποία μπορεί να γίνει απ' τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ως οργανικά τμήματα των Κέντρων Υγείας, που θα είναι πλήρως στελεχωμένα με το απαραίτητο προσωπικό».

Ο Γ. Νάνος θύμισε ότι το ΚΚΕ «κατηγορήθηκε για αυτή τη θέση γιατί ήταν συνώνυμη της υποστήριξης των ασύλων» καθώς εκφράστηκε κατά αυτού του τύπου της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» απ' την αρχή. «Μπορεί κανείς σήμερα σήμερα να επικαλείται την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) -να βάλει δηλαδή το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα- για να εφαρμοστούν σωστά οι κατευθύνσεις και να βρεθούν συνολικά λύσεις στα προβλήματα της υγείας και ειδικότερα στην ψυχική υγείας;» αναρωτήθηκε ο Γ. Νάνος για να τονίσει: «Δεν μπορείς να "αγοράζεις" επιλεκτικά τους νόμους της ΕΕ. Θα αγοράσεις την τσάντα με το περιεχόμενο. Θα "αγοράσεις" τη μεταρρύθμιση της ΕΕ με τις ΜΚΟ, με τη μείωση των δημόσιων δαπανών και την ταυτόχρονη αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία. Για να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση ο γιατρός και ο εργαζόμενος αλλά και ο ασθενής πρέπει να είναι πιο φτηνοί. Η μεταρρύθμιση δεν απέτυχε. Πέτυχε και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα αφού αυτοί ήταν οι σκοποί για την εφαρμογή της».

Απ' τα στοιχεία που παρέθεσαν οι εργαζόμενοι (δείτε εδώ όσα είπε ο Σταύρος Καλαρίτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου) και οι γιατροί του ΨΝΑ προκύπτει ότι η κάλυψη των κλινών του ψυχιατρείου είναι 123%. Δηλαδή σε μόνιμη βάση υπάρχουν 23 ράντζα. Απ' τους 3.554 εξετασθέντες το 2013, το 54% ήταν με εισαγγελική παραγγελία, και απ' αυτούς οι 2.555 μπήκαν για νοσηλεία. Μόνο στα Εξωτερικά Ιατρεία προσήλθαν 26.000 άρρωστοι και στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) 13.000 άρρωστοι. Σύμφωνα με τη μαρτυρία υπεύθυνης του ΚΨΥ Περιστερίου η αναμονή για ραντεβού έχει ξεπεράσει τους δύο μήνες. Στην περιοχή έχουν ξεφυτρώσει σα μανιτάρια οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας οι υπηρεσίες για αυτιστικά παιδιά φτάνουν τα 1.000 ευρώ το μήνα απ' τα οποία η οικογένεια εισπράττει 250 ευρώ. Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία ασθενούς από ένα οικοτροφείο στον Ασπρόπυργο -που ανήκει στο ΨΝΑ. «Εκεί βρήκα τον εαυτό μου και κατάφερα να είμαι αυτή τη στιγμή στην πρώτη τάξη του Λυκείου. Με ποιο δικαίωμα θέλουν να βάλουν λουκέτο στο ΨΝΑ;» αναρωτήθηκε.

Στην παρέμβασή του ο νεοκλεγείς δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος (δείτε εδώ το video) αναφέρθηκε στις πληροφορίες που δημοσιεύονται και αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με το Δήμο για την αξιοποίηση του χώρου μετά το κλείσιμο του ΨΝΑ. «Χτύπησαν λάθος πόρτα. Η νέα δημοτική αρχή θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων να μην κλείσει το ΨΝΑ. Ξέρουμε τα σχέδιά τους. Ο αγώνας με τη συμπαράταξη του κόσμου μπορεί να είναι νικηφόρος».

Υπέρ της «αποασυλοποίησης των ψυχιατρείων υπό όρους» τάχτηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, υιοθετώντας δηλαδή τον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τάχτηκε υπέρ της αποασυλοποίησης με τη διατήρηση των ψυχιατρείων ως διευρυμένων οργανισμών. Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Μπουλμπασάκος τάχτηκε υπέρ της «συνέχισης και ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» υποστηρίζοντας όμως ταυτόχρονα, οτι πρέπει να αποτραπεί το κλείσιμο των τριών ψυχιατρείων γιατί «δεν έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες δομές για τη συνέχιση της αγωγής των ασθενών».

Οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ κάνουν γενική συνέλευση την Παρασκευή για να αποφασίσουν για τη στάση ενόψει των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου