Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Οι ψυχικά ασθενείς στην Υποσαχάρια Αφρική

από tvxs

Εγκλωβισμένοι και δεμένοι με αλυσίδες. Άνθρωποι ψυχικά ασθενείς στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Αυτές τις εικόνες κατέγραψε ο φακός ενός φωτορεπόρτερ που βρέθηκε στην περιοχή με μια διαφορετική αποστολή. Επιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου
 
Η συνήθης αποστολή των φωτορεπόρτερ σε μια εμπόλεμη ζώνη ή σε μια χώρα του τρίτου κόσμου που πλήττεται από συγκρούσεις είναι να απαθανατίζουν με τον φακό τους, τις διαμάχες μεταξύ των εθνών και των διαφόρων ιδεολογιών, τις διενέξεις μεταξύ των ανθρώπων καθώς και τη σύγκρουση ανθρώπου - φύσης. Τι γίνεται όμως με τους κοινωνικά ευάλωτους;

Ο Ρόμπιν Χάμοντ ένας φωτορεπόρτερ με καταγωγή από τη Νέα Ζηλανδία έλαβε 30.000 επιχορήγηση από το W. Eugene Smith  αναφορικά με το φωτογραφικό του έργο που είχε ανθρωπιστικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα ο Χάμοντ απαθανάτισε μια από τα πιο σοβαρά και αμφιλεγόμενα θέματα της Υποσαχάριας Αφρικής: τη σοβαρή κατάσταση και τις συνθήκες ζωής των ψυχικά ασθενών. 
Ψυχικά κρατούμενοι σε φυλακή γενικού πληθυσμού
 
Ψυχικά ασθενείς σε ιδιωτική κλινική της Σομαλίας

«....Σε περίπτωση πολέμου, πείνας, είναι πάντα οι πιο ευάλωτοι που υποφέρουν περισσότερο, οι ψυχικά ασθενείς είναι μια μειονότητα χωρίς φωνή, καταδικασμένη σε μια ζωή δυστυχίας....», τόνισε ο Χάμοντ.  

Ο φωτογράφος ταξιδεύοντας για δύο χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Αφρικής, ταξίδεψε σε χώρες που βρίσκονταν υπό καθεστώς σοβαρής κρίσης, όπως το ανατολικό Κονγκό, η Μογκαντίσου, η βόρεια Ουγκάντα, η Λιβερία, και το νότιο Σουδάν για να καταγράψει τη ζωή των ψυχασθενών. Οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενών, οι οποίοι ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, ήταν αποτρόπαιες, καθώς πολλοί από αυτούς ήταν κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι και δεμένοι με αλυσίδες.
Μητέρα έχει δέσει τον ψυχικά ασθενή γιο της. Αρνείται να τον μεταφέρει σε νοσηλευτικό ίδρυμα
Ο Σομαλός Shukri Ali ζει για χρόνια στην απομόνωση. Είναι ψυχικά ασθενής και μένει
με την οικογέενιά του σε στρατόπεδο προσφύγων στην Κένυα.


Ο Χάμοντ στην διάρκεια της παραμονής τους στις αφρικάνικες χώρες, δεν μπορούσε να περιγράψει τη σκληρότητα και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των ψυχασθενών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «.... εντόπισα μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων εγκαταλελειμμένη από τις κυβερνήσεις τους, στερημένη από οποιαδήποτε κοινοτική ενίσχυση, παραμελημένη από την κοινωνία....».
Ψυχιατρικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας 
Γιατρός διατείνεται ότι θεραπεύει ψυχικά ασθενείς με προσευχές και βότανα.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι ασθενείς είναι δεμένοι στα δέντρα


Ο Hammond θα χρησιμοποιήσει την επιχορήγηση των 30.000 δολαρίων για να τελειώσει το έργο του. Το βιβλίο που θα περιλαμβάνει αυτή την επιβραβευμένη δουλειά θα κυκλοφορήσει μέσω του FotoEvidence, με τον τίτλο «Καταδικασμένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου